/ Čišćenje / Napravite sami sredstva za čišćenje

Napravite sami sredstva za čišćenje

čišćenje sodom i sirćetom
Mamin svet na 10. oktobar 2010. - 14:27 u Čišćenje

Od sastojaka koje imate u kući možete da napravite sami sredstva za čišćenje –  neškodljiva, a efikasna. Glavni sastojci su soda bikarbona, so, sok od limuna, destilovano belo sirće, voćno sirće, obični tečni sapun, nehlorisani prašak za ribanje. Njihovom kombinacijom možete očistiti, praktično, sve u kući.

* Univerzalno sredstvo za čišćenje napravićete ako izmešate kašiku tečnog sapuna sa 4 kašike tople vode, dodate limun ili malo sirćeta. Provereno, skida masnoću.

* Dezinfekcija je  imperativ savremenog društva u kojem se često preteruje sa sterilnošću. Voćno sirće je najjednostavnije i najprirodnije sredstvo za dezinfekciju. Napravite smesu od 5 odsto sirćeta u vodi. Ovaj rastvor ubija 99 odsto bakterija, 82 odsto plesni i 80 odsto virusa!

* Za poliranje nameštaja i podova koristite maslinovo ulje kojem je dodat limunov sok.

* Sirće i voda u odnosu pola-pola učiniće da staklo zasija. Trebaće vam i boca s raspršivačem, a za glancanje su najbolje stare novine.

* Plesan i  buđ osušite fenom za kosu, ili električnom grejalicom i ostavite preko noći. Ujutro ostružite četkom pa operite površinu mešavinom u koju ste stavili 2 kašike tečnog sapuna, 2 kašike boraksa i tople vode.

* Umesto skupih osveživača vazduha uklonite izvore neprijatnih mirisa u stanu – redovno  izbacujte smeće, natrulo voće i povrće, vetrite stan. Neutralisaćete ih ako izmešate sodu bikarbonu sa mineralnom vodom i dodate nekoliko kapi nekog esencijalnog ulja. Sve sipati u bocu s raspršivačem i tako osvežiti vazduh u kući.

* Tkanine posive zbog kontakta deterdženta sa teškom vodom. Učinite vodu mekšom sodom bikarbonom, pa vam izbeljivač neće ni trebati.


Sredstva za čišćenje (recepti Jasmine Ališić)

* 1 čaša destilovane vode, 1 čaša belog sirćeta, nekoliko kapi eteričnog ulja čajnog drveta. Sve staviti u bocu sa raspršivačem. čisti sve površine, dezinfikuje a i veoma je jeftin, bez otrova i hemikalija.
* Napravite sami deterdžent za veš od jednakih količina:
– boraksa
– sode bikarbone
– sode za pranje veša
– narendanog domaćeg sapuna
Dobro promešajte i dodajte eterično ulje bora, limuna, lavande ili narandže. Koristite isto kao obični prašak za veš.

Hidrogen
Jasmina Ališić nam je prenela i recepte za dezinfekciju sa hidrogen peroksidom. S njim se može napraviti jednostavan sprej koji dezinfikuje kao i komercijalni preparati, pristupačan je svakome,  a ubija sve bakterije.
PAŽNJA: koristiti samo blag, 3% rastvor, jer u koncantracijama većim od 10 odsto, ova supstanca može da bude opasna!

Potreban vam je  3% hidrogen peroksid, belo vinsko sirće koje ćete sipati u posebne boce s raspršiva?em. Ove dve supstance mogu da se koriste za:
* čišćenje povrća- poprskati voće ili povrće hydrogen peroksidom, a onda sirćetom. Nije bitno kojim redom prskate, važno je da sprejeve koristite posebno. Na kraju isperite sve vodom. Nećete osetiti nikakav miris, a sve potencijalne štetne bakterije su ubijene. Ovo pomaže  i uklanjanju pesticida s voća i povrća.
* dezinfekciju kuhinjskih površina, sudopere, česme, odvoda, daski za rezanje mesa. Ovim se ubijaju bakterije Salmonela, Šigela, Ešerihija koli.
* za čišćenje kade i lavaboa, dodajte malo sode bikarbone i obične kuhinjske soli.
* rastvor od 3dl  3% hydrogen peroksida na 1l vode može da se koristi za zalivanje biljaka. Prvo testirajte osetljivost  cveća sa malom količinom
* za skidanje fleka s tepiha: pospite prah sode bikarbone po tepihu, a ako je fleka masna dodajte i malo kuhinjske soli, onda poprskajte belo vinsko sirće pa zatim hidrogen peroksid. Istrljajte četkom, obrišite krpom.
* za lečenje  problema sa ušima jednom nedeljno stavite nekoliko kapi hidrogen peroksida u svako uho. Ovo činite posebno posle kupanja u bazenu.
PAŽNJA, ako imate oštećenu bubnu opnu ne stavljajte hidrogen peroksid!
*ako hidrogen peroksidu dodate sodu bikarbonu, imate odličnu pastu za zube koja usput i beli zube. Ali, ako imate metalne blombe ne upotrebljavajte ovu pastu, jer može doći do reakcije.
* ako imate problema sa aknama, tretirajte lice hidrogen peroksidom.
* i naravno, opšte je poznato da ranu možete da  dezinfikujemte hidrogen peroksidom.

23 POSALJI KOMENTAR
Ocenite ovaj clanak

Posaljite Nam Poruku Ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

23 Komentari