Rešite se buđi u kući

Buđ, koja u stvari predstavlja  grupu gljiva, čest je uzrok  alergija kod dece. Spore gljivica  iz vazduha lebde dok ne nađu pogodno vlažno mesto gde se razmnožavaju. Najpogodnija mesta za to su vlažne, prašnjave prostorije, mesta gde se čuva sveža hrana, kućne ukrasne biljke u saksijama, klima uređaji, ovlaživači vazduha i kante za smeće. Rešite se buđi u kući, živećete zdravije.

budj u kuci

Izvor fotografije

Od mnogih vrsta buđi, srećom, mali broj izaziva dečije alergije – najčešće iz roda Cladosporium i Alternaria. No, za nas to nije toliko bitno, koliko da saznamo KAKO da ne dozvolimo buđi da se baškari u našim stanovima.  U vlažnim, prizemno/podrumskim stanovima ispod tapaciranog nameštaja, u vlažnim kupatilima, zamrzivačima, često se može osetiti buđavo – vlažni miris.  Evo saveta kako da izbegnete stvaranje buđi i alergije:

 • U slućaju da prospete vodu, odmah mesto temeljno obrišite i prosušite
 • Redovno i temeljno  provetravajte sve prostorije u stanu
 • Otklonite vlagu na mestima gde često ima vode – u kupatilu, oko sudopere, ispod saksija za cveće
 • Sklonite ovlaživače vazduha dalje od  grejnih tela
 • Zidovi, nameštaj i tepisi moraju uvek da budu suvi!
 • Ne držite cveće u saksijama u stanu, neka bude na terasi
 • Klima uređaj i filtere morate redovno čistiti i menjati
 • Kuhinjsko smeće mora da se što češće izbacuje a kanta temeljno pere i bude suva
 • Lako kvarljiva hrana, voće i povrće treba da se drži u frižideru, a frižider redovno čisti
 • Ako radite u bašti, izbegavajte kontakt s vlažnom zemljom, đubrivom, korovom, senom
 • Ako vam konzumiranje neke hrane stvara tegobe, to takođe može da bude povezano s gljivicama. One se često nalaze u namirnicama poput sireva, voća, povrća, sokova, kompota, pekmeza, alkoholnih pića.
Pročitajte i ovo:   Čarobne moći sode bikarbone

Tekst je napisan na osnovu saveta iz Alergološkog kabineta Centra za dečje plućne bolesti i tuberkulozu KBC -a “Dr Dragiša Mišović”

Rešite se buđi u kući

Ako već imate mesta koja je zahvatila buđ u stanu, onda je potrebno da uradite sledeće:

Rast buđi najčešće se sprečava premazivanjem površina zidova i plafona, premazima koji sadrže ekološki i zdravstveno prihvatljive fungicide (sredstva za  uništavanje i sprečavanje ponovnog rasta gljivica). Da bi vaš posao uklanjanja buđi bio što uspešniji uradite sledeće:

 1. Sa starih podloga očistite i skinite sve što se odvaja, preti da otpadne, pa sastružite buđ. Podloga mora da bude suva, čvrsta, čista, bez masnoće i prašine. Isto važi i za fuge između pločica, na kojima se takođe  često hvata buđ.
 2. Četkom nanesite impregnaciju protiv buđi tako da što bolje prodre u podlogu. Ako je potrebno, vrhom četke utapkajte više sredstva na posebno kritična mesta. Uloga impregnacije je da uništiti buđ duboko u sporama podloge. Pustite da se suši otprilike 12 sati. U težim slučajevima postupak možete i da ponovite, kako biste bili sigurni da ste buđ potpuno uništili.

 3. Na tako pripremljenu podlogu krznenim valjkom nanesite dva sloja fungicidne boje. Ovako urađena zaštita može da traje i više godina. Fungicidne boje služe za zaštitu zidova i plafona, u prostorijama u kojima postoji pojačana kondenzacija vlage, kao što su kuhinje, kupatila, ostave, podrumi..

Pročitajte i ovo:   Da li je kuća previše čista?

Rešite se buđi u kući, živećete zdravije i bolje.

Saveti o krečenju preuzeti sa http://naslovi.net

Angelina Radulović

Mama troje mališana, novinarka, blogerka. Večito razapeta između porodice i posla, i gomile ideja koje se vrzmaju po njenoj glavi i ne daju joj mira. Od svih velikih ljubavi u njenom životu, najduža je ona sa papirom i olovkom.

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: