Hoćubebu.rs – Pomoć i podrška roditeljima koji se bore za potomstvo

Mi roditelji često uzimamo svoju decu „zdravo za gotovo“. Za razliku od nas, oni koji moraju žestoko dase bore za potomstvo, ili su se već izborili, prolaze kroz psihički i fizički veoma zahtevan i težak period da bi do tog potomstva stigli. Zato je sjajna vest da je početkom novembra počeo sa radom sajt i Internet psihološko savetovalište www.hocubebu.rs, namenjeno parovima koji se pripremaju, ili su u postupku vantelesne oplodnje.

Projekat je osmislila i pokrenula agencija za odnose s javnošću Misita PR & Communication pod pokroviteljstvom četiri nevladine organizacije: udruženja Roda, Kolevka, Roditelj i Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje. Na konferenciji za novinare, povodom početka rada psihološkog savetovališta “Hoću bebu”, govorili su ginekolog dr Zoran Stanković, master psihologije i psiholog onlajn savetovališta “Hoću bebu”, Vanja Ivanović, predsednica Udruženja Roda,Vesna Milenković, i predsednica Udruženja Kolevka Danijela Repac Đorđević.

Prema rečima dr Stankovića, predsednika Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju, kada neki par dođe u bolnicu, potrebno je da prođe čitavu procedure, koja podrazumeva da moraju da se urade brojne analize.

“Sve to ne podrazumeva samo fizički, već i psihički napor. U svim naprednim zemljama, psiholog čini deo tima koji se bavi lečenjem steriliteta. Projekat “Hoću bebu’ je jedan od napora da se približimo tim razvijenim zemljama u smislu pružanja stručne, psihološke podrške parovima na njihovom putu do željene bebe.”- kaže dr Stanković.

Ovo je prvi put da su na jednom mestu prikupljene informacije vezane za lečenje infertiliteta, postupak, potrebnu dokumentaciju. Često parovi izgube silno vreme lutajući od lekara do lekara, ponavljajući mnogo puta različite preglede, radeći nepotrebne analize. Informacije sa sajta hoćubebu.rs pomoći će im da daleko spremniji se upuste u borbu za potomstvo. Na sajtu se pored informacija o sterilitetu i vantelesnoj oplodnji može dobiti podrška psihologa mejlom ili telefonom.

 „Savetovalište je prvenstveno namenjeno parovima koji ne mogu da imaju decu, a žele, pa se bore sa jakim osećanjima kao što su krivica ili tuga, što se pogoršava fizičkim i psihološkim stresom koji donose medicinske procedure. Takođe, i njihova veza može biti na testu. Potrebna im je empatija i razumevanje da bi se sa ovom krizom nosili produktivno.“ – kaže Vanja Ivanović, psiholog onlajn savetovališta “ Hoću bebu”.

Psihološko savetovanje parova koji su u procesu lečenja steriliteta ili postupku vantelesne oplonje svuda u svetu je uobičajeno, ali kod nas nije do sada postojalo. A neophodno je, jer parovi koji se bore sa neplodnošću doživljaju razočaranje, frustraciju i mnoge psihičke traume. Ne samo da im je brak ugrožen, već je ugroženo i mentalno zdravlje. U našim bolnicama ne postoji tim stručnjaka psihologa koji će pratiti njihovo stanje, a projekat “Hoću bebu” omogućava upravo to, parovima pruža stručnu pomoć koja pomaže da se prevaziđe trauma zvana “sterilitet” i uči ih kako što bezbolnije da dođu do cilja.

Pročitajte i ovo:   Pampers roditeljska zajednica - saveti od mama mamama

O projektu

Projekat “Hoću bebu” osmislila je i pokrenula agencija za odnose s javnošću Misita PR & Communication. Sajt www.hocubebu.rs  sadrži informacije o sterilitetu, vantelesnoj oplodnji i fazama kroz koje svaki par prolazi kada uđe u postupak, zatim iskustva budućih majki i očeva, video materijale i još mnogo toga. Ono što je najvrednije na sajtu je kontakt centar, odnosno onlajn psihološko savetovalište za parove kojima je podrška u stresnim momentima potrebna. Uzevši u obzir činjenicu da trenutno u našoj zemlji ima oko 600 parova koji čekaju na sam postupak vantelesne oplodnje, a procenjuje se da je broj ljudi koji imaju problem sa sterilitetom daleko veći, prvobitna zamisao projekta je bila da se, na neki način, parovima olakša sam proces čekanja, planiranja i uključivanja u sam proces.

 

Parovima su stavljeni na raspolaganje sajt i psihološko savetovalište gde zainteresovani mogu razgovarati sa psihologom svakog radnog dana od 17h do 21h pozivanjem na telefon 011/7852-761 ili na mejl podrska@hocubebu.rs . Početak rada psihološkog savetovališta sponzorišu kompanije MSD i Global Pharma.

Mamin svet

Mamin svet je blog magazin - vodič za lakše plivanje kroz roditeljstvo i savremeni život. Za mame od krvi i mesa, s problemima, kreditom, previše želja, premalo vremena. Kako da se organujem, kako da stignem sve, kako da zastanem i uživam u životu u kojem nemam vremena da dišem , jer sam - mama!

You may also like...

1 Response

 1. Milan Milojevic says:

  Postovani ,
  supruga i ja smo se lecili 12 godina i prosli smo mogu reci kroz pravi pakao . Sebe smo dali maksimum i ulozili skoro u vrednosti jednosobnog stana kako bi smo dosli do cilja . Ono sto je najinteresantnije je to sto se pre nepune 4 godine rodila mala curica prirodnim putem tako da smo ja i supruga misljenja da vecina stvari potice iz glave . Prosli smo za 12 godina od vidara, travara pa sve do lekara . Svi su nam uzimali pare i govorili svoju neku filozofiju ,
  Zelimo i ja i supruga bez obzira sto smo dobili jedan bozji dar da se i dalje borimo protiv bele kuge jer dobro znamo kroz sta prolaze parovi koji nemaju dece . Jedan od nacina smo ponudili i Radi Djuric da svoje zivotno iskustvo podelimo svima koji imaju ovaj problem
  Srdacan pozdrav uz veru da ce i Vas kao i mnoge druge pogledati sreca i podari Vam bar jednog malog zvrka devojcicu ili decaka
                   e mail milsilhel@gmail.com 

Leave a Reply

%d bloggers like this: