Šta da kuvam? Evo predloga

Večita briga domaćica: Šta da spremam za ručak,  često učini dileme oko spremanja hrane, planiranja obroka pa i kuvanja, napornim vise nego što je to potrebno.I uvek pitanje – Šta da kuvam? Evo predloga – Ne morate da budete kuvarica koja ima u malom prstu sve moguće recepte, u današnje vreme interneta, kada “more sajtova” nudi kulinarske fantazije, ne znati šta ćete za ručak zvuči neverovatno. Znamo, pritisnuti obavezama, teško da možete da izdvojite značajno vreme da svakodnevno pravite zahtevne i teške kulinarske bravure. Baš zato, suština dobrog kuvanja je u dobrom planiranju obroka.
Na mnogo sajtova nailazila sam na savete iskusnih domaćica koje su predlagale nedeljne i dvonedeljne menije, koji mogu značajno da olakšaju onima kojima organizacija nije jača strana. Dajem vam svoju verziju jednog takvog plana za dve nedelje. Trudila sam se da obroci budu raznovrsni, ali ipak prilagođeni porodici s decom.

Šta da kuvam? Evo predloga

 • Ponedeljak:  Pasulj sa suvim mesom (ja ga najčešće pravim za dva dana  Uz dodatak salate od kiselog kupusa, turšije ili svežeg kupusa sa rendanom šargarepom, imate deo obrok
 • Utorak: Pasulj prebranac, turšija
 • Sreda: Riba – najlakše je spremiti filete soma (panirane u rojal masi sa pivom), ili pastrmku, ili šarana u foliji, i krompir salata, ili krompir s blitvom
 • Četvrtak:  Povrće i piletina,  najbolje pečena na roštilju (paprike, patlidzan, tikvice, luk, pileca prsa) ili dinstano na vrlo malo maslinovog ulja
 • Petak: Makaroni sa sirom, ili lazanje, špagete, bolonjeze ili milaneze.
 • Subota: Pečeno pile, može i u kesi, jer se onda peče u svom soku.  Krompir pire, ili pire od graška
 • Nedelja:  gulaš sa makaronama ili pirinčem
Pročitajte i ovo:   Kako da brzo i lako kuvate za porodicu?

 

 • Ponedeljak: Punjene tikvice, paprike, patlidžan, luk, sarma…
 • Utorak: Ostaci od ponedeljka
 • Sreda:  Riba ili nešto od morskih specijaliteta. Recimo, punjeno lignje.
 • Četvrtak: Pirinač kuvan sa pilećim mesom, u soja-sosu ili neko drugo jelo sa piletinom.
 • Petak: Bosanski lonac sa tri vrste mesa, ili slatki/slani kupus sa svinjetinom ili junetinom.
 • Subota: Povrće dinstano – što raznovrsnije, preliveno bešamel ili salsa sosom.
 • Nedelja: Kuvana govedina sa krompir pireom, ili restovanim krompirom.

Ako ručak nije na kašiku, dobro je da imate supu ili čorbu. Za zaposlene mame najbolje je da pripreme osnovu za supu – obareno meso i povrće, a onda po potrebi u to dodavati testeninu, griz knedle i sl.

Salata uz ručak je obavezna, naročito od svežeg povrća, sa malo maslinovog ulja i limuna. U zimsko vreme može da prođe i konzervirano povrće.

Da bi sebi uštedeli vreme, jeli domaću pristojnu hranu, i da ne bi dolazili u situaciju da bacate hranu, ovakav način planiranja obroka se pokazao kao najbolji. Jedan dan u nedelji sednete, isplanirate šta ćete jesti, napravite neki ovakav spisak:

Planiranje porodičnih obroka

I onda odete u nabavku i kupite potrebno. A još jedan “plus” ovakvo planiranje ima kod onih čija su deca “nećejedi”. Ovako, imaju na tabli jasno šta se jede koji dan, pa daa znaju da nema mogućnosti da manipulišu hranom i traže “da mama na brzinu spremi nešto drugo”.

Pročitajte i ovo:   Kako da sredite sobu za dečaka?

Na internetu imate mnogo gotovih besplatnih planera, koje je potrebno samo da odštampate. Ja trenutno koristim ovaj.

Kako izgledaju vaši jelovnici i da li vam planiranje pomaže u boljoj organizaciji obroka?

 

 

 

 

 

 

 

 

Mamin svet

Mamin svet je blog magazin - vodič za lakše plivanje kroz roditeljstvo i savremeni život. Za mame od krvi i mesa, s problemima, kreditom, previše želja, premalo vremena. Kako da se organujem, kako da stignem sve, kako da zastanem i uživam u životu u kojem nemam vremena da dišem , jer sam - mama!

You may also like...

Leave a Reply

%d bloggers like this: